УкрПРОДТЕСТ

Український науково-методичний центр оцінки відповідності
та випробувань харчових продуктів, виробів, що контактують з харчовими продуктами,
іграшок, парфумерно-косметичної продукції та продукції побутової хімії

 

 

  • Bak_sert_2014_n.jpg
  • cusm1nn.jpg
  • GMO_sert_2014_n.jpg
  • sanitar_gigien_ozinka2.jpg
  • ukrprodtest_voda.jpg
03143, м. Київ-143,
вул. Метрологічна, 4
тел.: 526-52-29 (приймальня)
факс: 526-42-60 (приймальня)
ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 
 
Про переваги сертифікації продукції та систем управління (якістю, безпечністю харчових продуктів та інших), які дозволяють підвищити рівень задоволення потреб замовників та споживачів, отримати іміджеві переваги, а також спростити доступ вітчизняної продукції на міжнародні ринки, розповідає перший заступник генерального директора з підтвердження відповідності продукції, послуг, систем якості та наукової діяльності, директор УкрТЕСТ ДП «Укрметртестстандарт», заслужений працівник промисловості України Віктор Ример.
Як сертифікація сприяє підвищенню конкурентоспроможності продукції?
Передусім, це - забезпечення довіри споживача до сертифікованої продукції. За 20-ти річний термін існування державної системи сертифікації споживач звик звертати увагу на наявність сертифіката та Знаку відповідності. Товар, маркований Знаком відповідності, викликає більше довіри, ніж товар, який не має такого Знака. Ще один важливий фактор - впевненість розповсюджувачів продукції у тому, що вони реалізують якісну та безпечну продукцію, яка відповідає вимогам українського законодавства, стандартам, нормам і правилам.
Торгівельні мережі надають перевагу продукції, яка супроводжується сертифікатом відповідності, над несертифікованою продукцією. Враховуючи міжнародне визнання ДП «Укрметртестстандарт», сертифікована ним продукція може отримати знак СЄ та безперешкодно постачатись до країн ЄС.
 
З якою метою ДП «Укрметртестстандарт» запровадив власний Знак відповідності  (UCSM)?
ДП «Укрметртестстандарт» запровадив власний Знак відповідності продукції за аналогією досвіду європейських органів з сертифікації. Право використання цього Знаку виробник і постачальник отримують на добровільних засадах за умови відповідності продукції встановленим в Україні до неї вимогам.
Наявність Знаку  (UCSM) на продукції – це вагомий аргумент для споживачів під час її вибору щодо безпечності та якості.
Підприємство, якому надано право маркування продукції Знаком  (UCSM), отримує допомогу з боку ДП «Укрметртестстандарт» у вирішенні спірних питань, пов’язаних з безпечністю та якістю маркованої Знаком продукції.
На сьогодні потужні підприємства України, зокрема, фабрика «Рошен», та іноземні компанії, зокрема «Амвей», отримали право маркування продукції Знаком  (UCSM).
 
Яким чином сертифікація продукції впливає на участь підприємств у тендерах?
Згідно з законодавством України центральні органи виконавчої влади та державні підприємства, як правило, здійснюють закупівлю товарів на підставі результатів тендерної процедури. При цьому, зазвичай, обов’язковою вимогою є наявність сертифіката відповідності та сертифіката на запроваджену систему управління.
Таким чином, наявність сертифіката ДП «Укрметртестстандарт» є передумовою успішної участі у тендерах та надає перевагу перед конкурентами.
 
Як відбувається контроль та нагляд за безпечністю та якістю продукції з боку держави? 
Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 10.09.2014 № 442 створюється Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів, на яку покладається державний нагляд, в т.ч. ринковий, за безпечністю та якістю промислової та харчової продукції.
З назви новоствореної служби витікає, що питанню безпечності харчових продуктів, однією із складових якої є обов’язковість застосування системи ХАССП, буде приділятись особлива увага з боку контролюючих органів. Добровільна сертифікація системи ХАССП слугуватиме доказом її впровадження на підприємстві.
При перевірках як харчової, так і промислової продукції, обов’язково буде розглядатись питання її відповідності діючим в Україні вимогам щодо безпечності та якості. Згідно з пунктом 13 статті 23 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» органи ринкового нагляду під час здійснення ринкового нагляду беруть до уваги сертифікати відповідності, протоколи випробувань, висновки експертизи, видані акредитованими органами з оцінки відповідності. Тому, якщо виробник (постачальник) зможе пред’явити сертифікат відповідності як на продукцію, так і на систему управління, виданий авторитетною організацією – ДП «Укрметртестстандарт», це значно спростить процес доказу відповідності продукції встановленим в Україні до неї вимогам.
 
Роль сертифіката відповідності ДП «Укрметртестстандарт» щодо вирішення спірних питань з контролюючими органами, громадськими організаціями та ЗМІ?
У випадку виникнення претензій з боку контролюючих органів, громадських організацій та ЗМІ з питань безпечності, якості продукції та її маркування наявність сертифікатів відповідності, виданих незалежним органом з сертифікації - ДП «Укрметртестстандарт», буде слугувати вагомим аргументом, який свідчить про те, що виробник або постачальник добросовісно виконує вимоги законодавства України і робить все можливе для забезпечення впевненості споживачів у безпечності та якості своєї продукції.
Крім того, згідно з політикою ДП «Укрметртестстандарт», його фахівці надають допомогу у вирішенні спірних питань щодо безпечності та якості продукції, яка пройшла сертифікацію у ДП «Укрметртестстандарт», шляхом надання консультацій, письмових роз’яснень, а також участі у судових розглядах. 
 
Контакти:
Харчова продукція, іграшки, посуд, мийні та парфумерно-косметичні засоби:
тел.: (044) 526-43-20, http://ukrprodtest.kiev.ua/
Техніка:
тел.: (044) 526-43-79, http://www.ukrtest.kiev.ua/
Продукція легкої промисловості:
тел.: (044) 526-03-83, http://certlp.kiev.ua/uk/
Сертифікація (оцінка) систем управління:
тел.: (044) 450-78-11, http://certsystems.kiev.ua
 
Довідка
Державне підприємство «Укрметртестстандарт», яке в 2017 році відзначило свій 115-річний ювілей, входить до сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. ДП «Укрметртестстандарт» - найпотужніший в Україні орган з оцінки відповідності, акредитований на національному та міжнародному рівнях. Оснащені новітнім обладнанням випробувальні центри та лабораторії підприємства здійснюють випробування техніки, іграшок, товарів дитячого асортименту, продукції легкої та харчової промисловості, які визнаються на міжнародному рівні. У 2013 році ДП «Укрметртестстандарт» запровадив власний Знак відповідності, який являє собою оригінальну композицію з літер латинської абетки UCSM – абревіатури англомовної історичної назви підприємства Ukraine Centre of Standardisation and Metrology (в українській транслітерації – «УЦСМ»).