УкрПРОДТЕСТ

Український науково-методичний центр оцінки відповідності
та випробувань харчових продуктів, виробів, що контактують з харчовими продуктами,
іграшок, парфумерно-косметичної продукції та продукції побутової хімії

 

 

  • Bak_sert_2014_n.jpg
  • cusm1nn.jpg
  • GMO_sert_2014_n.jpg
  • sanitar_gigien_ozinka2.jpg
  • ukrprodtest_voda.jpg
03143, м. Київ-143,
вул. Метрологічна, 4
тел.: 526-52-29 (приймальня)
факс: 526-42-60 (приймальня)
ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 
 

Науково-методична лабораторія хроматографічних досліджень

Колектив лабораторії налічує 10 співробітників, у тому числі 4 кандидата наук, які мають великий досвід роботи щодо випробувань продукції й пройшли стажування у відомих європейських наукових центрах та лабораторіях. Спеціалістами лабораторії розроблено та атестовано більше 50  методик виконання вимірювань.

Лабораторія оснащена сучасними аналітичними приладами провідних світових виробників. Для проведення випробувань використовуються газові та рідинні хроматографи, газові хромато-мас-спектрометри та установка для проведення капілярного електрофорезу.

З метою підтвердження компетентності спеціалісти лабораторії постійно приймають участь у програмах професійного тестування:

  • по визначенню залишкової кількості пестицидів у рамках програми «Проф-Тест»;
  • по визначенню жирнокислотного складу, масової частки транс-ізомерів та вмісту холестерину у міжнародних раундах програми “Muva Kempten” (Німеччина).

 

Хроматографічна лабораторія проводить:

  • визначення мінеральних олій у рослинних оліях на відповідність вимогам, встановленим генеральним директором з питань охорони здоров’я  та захисту прав споживачів Європейської Комісії від 03.07.2008.
    У 2008 році лабораторія успішно прийняла участь у раунді міжлабораторних порівняльних досліджень з визначення мінеральних олій, який був організований Об’єднаним дослідницьким центром Інституту референтних матеріалів та вимірювань (Join Research Centre, Institute for Reference Materials and Measurements);
  • скринінг наявності / відсутності пестицидів та їх метаболітів у харчових продуктах (більше 900 забруднюючих компонентів) методом газової хроматомасспектрометрії з використанням програмного забезпечення AMDIS (Automated Mass Spectral Deconvolution and Identification System);
  • визначення поліхлорованих біфенілів (PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153, PCB180) на відповідність вимогам ЄС;
  • визначення фталатів в воді, оліях, продуктах харчування, виробах, що контактують з жировими продуктами;
  • визначення поліароматичних вуглеводнів (хризену, бенз(а)антрацену, бенз(а)пірену, бенз(b)флюорантену) на відповідність Comission Regulation (EU)  No  1881/2006  від 19 грудня 2006 року із змінами;
  • ідентифікацію жирів тваринного і рослинного походження, визначення їх жирнокислотного, стеринового та тригліцеридного складу.
    Для виявлення немолочних жирів у складі молочних продуктів використовується визначення тригліцеридного складу згідно ISO 17678:2010 "Milk and milk products – Determination of milk fat purity by gas chromatographic analysis of triglycerides (Reference method). Метод дозволяє виявити немолочні жири як рослинного, так і тваринного походження;
  • кількісне визначення холестерину у харчових продуктах;
  • кількісне визначення фітостеринів у харчових продуктах;
  • визначення жирнокислотного складу (більше 60 компонентів), у тому числі транс-ізомерів ненасичених жирних кислот (18:1, 18:2, 18:3), омега-3, омега-6 ненасичених жирних кислот;
  • кількісне визначення воскоподібних речовин в оліях.

 

Показники, за якими лабораторія проводить випробування продукції щодо вмісту речовин (детальніше)

Спеціалісти лабораторії організують та проводять:

  • раунди професійного тестування згідно вимог ISO 17043 по визначенню пестицидів, жирнокислотного, стеринового складу та іншими показниками за бажанням замовника;
  • семінари-практикуми з розробки, валідації та впровадження методів випробування харчових продуктів та продовольчої сировини за показниками якості та безпеки;
  • навчання фахівців інших випробувальних лабораторій методам газорідинної та високоефективної рідинної хроматографії за програмою, встановленою фахівцями лабораторій з урахуванням побажань замовника;
  • постановку методик визначення показників якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини, також полімерних матеріалів (пакувальні матеріали) у методам газорідинної та високоефективної рідинної хроматографії під конкретне аналітичне завдання, в тому числі на території замовника.

 

Контакти:

м. Київ, вул. Метрологічна, 4

 

Начальник науково-методичної лабораторії хроматографічних досліджень:

Левчук Ірина Володимирівна

тел. (044) 526-10-30,  e-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , кімната №106