Роботи з оцінки відповідності продукції харчової продукції в загальному випадку включають:
• прийняття заяви на заявлену продукцію;
• підготовку та укладення за прийнятою формою фінансового договору із декларантом на виконання робіт з оцінки відповідності заявленої продукції;
• перевірку правильності заповнення проекту декларації;
• експертизу технічної документації та підтвердних документів, представлених заявником;
• аналіз властивостей та характеристик продукції, а також оцінка результатів випробувань зразків заявленої продукції;
• прийняття рішення за заявкою;
• відбір, ідентифікація продукції;
• випробування продукції (за необхідності);
• проведення аудиту (обстеження, атестація, сертифікація/оцінка системи безпечності/управління якістю) виробництва (за необхідності);
• аналіз одержаних результатів оцінки відповідності продукції;
• прийняття рішення про можливість видачі сертифіката відповідності та реєстрацію декларації відповідності.