Визначення показників для забезпечення виконання вимог законодавства Європейського Союзу та США при здійсненні маркування харчової продукції
Визначення показників для забезпечення виконання вимог законодавства Європейського Союзу та США при здійсненні маркування харчової продукції, призначеної для реалізації кінцевому споживачеві.
Українські виробники (постачальники) харчової продукції на зарубіжні ринки повинні забезпечувати виконання вимог у частині надання обов’язкової інформації споживачам.
В Європейському Союзі вимоги про надання споживачам інформації про харчову продукцію встановлені Регламентом №1169/2011 Європейського Парламенту і Ради від 25 жовтня 2011 року.
Обов’язкова інформація про поживні властивості харчових продуктів включає для європейських споживачів таку інформацію:
- інформація про енергетичну цінність;
- інформація про вміст жирів, насичених жирів, вуглеводів, цукрів, білків та солі.
Вимоги до маркування харчових продуктів в США встановлені в Федеральному законі про належне пакування та маркування харчових продуктів. Закон передбачає, що на етикетці харчового продукту повинна бути зазначена детальна інформація про поживну цінність харчового продукту з наведенням інформації про вміст жирів, вміст насичених, мононасичених, поліненасичених жирів, білків, вуглеводнів, у тому числі цукру, холестерину, клітковини, натрію, алергенів тощо. Зазначається кількість калорій в одній порції продукту.
Фахівці хіміко-аналітичної лабораторії надають послуги з визначення поживної цінності та калорійності з урахуванням вимог законодавства зарубіжних країн та вимог контрактів на постачання продукції.
Визначення показників води згідно Директиви Ради 98/83/ЄС вiд 03.11.1998 "Про якiсть води, призначеної для споживання людьми"
Лабораторія надає послуги з визначення показників якості та безпечності води згідно Директиви Ради 98/83/ЄС вiд 03.11.1998 року "Про якiсть води, призначеної для споживання людьми", а саме:
- сурма,
- миш’як,
- ртуть,
- бор,
- кадмій,
- хром,
- мідь,
- свинець,
- нікель,
- нітрати,
- нітрити,
- селен,
- алюміній,
- амоній,
- хлориди,
- колірність,
- електропровідність,
- залізо,
- марганець,
- сульфати,
- натрій,
- бромати.
Визначення скороченого, стандартного та повного складу води питної
Вимоги до показників якості та безпечності води питної в Україні встановлені в Державних санітарних нормах та правилах “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” (ДСанПіН 2.2.4.-171-10), затверджених наказом МОЗ України від 12.05.2010 року № 400 та зареєстрованих Мінюст України від 01.07.2010 № 452/17747.
Скорочений аналіз питної води проводиться за наступними показниками:
- водневий показник рН,
- загальна жорсткість,
- вміст нітратів,
- перманганатна окислюваність,
- колірність,
- каламутність,
- вміст заліза,
- вміст марганцю.
Стандартний аналіз питної води включає наступні показники:
- водневий показник рН,
- загальна жорсткість,
- вміст нітратів,
- вміст нітритів,
- вміст аміаку,
- лужність,
- перманганатна окислюваність,
- колірність,
- каламутність,
- вміст заліза,
- вміст марганцю,
- вміст кальцію,
- вміст магнію,
- вміст калію,
- вміст натрію.
Повний аналіз питної води включає наступні показники:
- водневий показник рН,
- загальна жорсткість,
- вміст нітратів, вміст нітритів,
- вміст аміаку, лужність,
- перманганатна окислюваність,
- колірність,
- каламутність,
- вміст хлоридів,
- вміст фторидів,
- вміст поліфосфатів,
- сухий залишок,
- залишковий хлор,
- вміст сульфатів,
- вміст фенолів,
- вміст міді,
- вміст цинку,
- вміст алюмінію,
- вміст срібла,
- вміст молібдену,
- вміст свинцю,
- вміст кадмію,
- вміст стронцію,
- вміст ртуті,
- вміст миш'яку,
- вміст кобальту,
- вміст селену,
- вміст нікелю,
- вміст хрому,
- вміст берилію,
- вміст сурми,
- вміст кремнію,
- вміст заліза,
- вміст марганцю,
- вміст кальцію,
- вміст магнію,
- вміст калію,
- вміст натрію.
Перевірки показників безпечності продукції
(вміст токсичних елементів, міграція токсичних елементів з іграшок та виробів, що контактують з харчовими продуктами, вміст харчових добавок тощо)
Впроваджені методи визначення вмісту харчових добавок:
- глутамату натрію (Е621) – підсилювач смаку;
- сірчистого ангідриду (Е220) – консервант;
- гексаметилентетраміну (уротропін) (Е 239) - консервант,
- фосфорної кислоти (Е338) – консервант, регулятор кислотності;
- фосфатів - стабілізатори.
Інформація про терміни випробувань за вмістом вищезазначених харчових добавок наведена в таблиці (перехід)
Проводиться випробування харчової продукції, пакувальних матеріалів, іграшок, допоміжних матеріалів, парфумерно-косметичної продукції та товарів побутової хімії за вмістом (міграцією) токсичних елементів та сполук:
- свинцю,
- кадмію,
- миш’яку,
- ртуті,
- цинку,
- міді,
- заліза,
- алюмінію,
- нікелю,
- марганцю,
- олова,
- хрому,
- нітратів,
- нітритів,
- оксиметилфурфуролу,
- аміаку (амонійних речовин),
- формальдегіду,
- фенолів.
Визначення рівня первинного біологічного розкладу поверхнево-активних речовин
Визначення рівня первинного біологічного розкладу поверхнево-активних речовин.
Вимоги до визначення рівня біологічного розкладу поверхнево-активних речовин встановлені Технічним регламентом мийних засобів затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2008 р. № 717 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 12 червня 2013 р. № 408).
Згідно вимог вищезазначеного Технічного регламенту рівень первинного біологічного розкладу поверхнево-активних речовин, що входять до складу мийного засобу, повинен становити не менше як 80 відсотків.
Для підтвердження відповідності мийних та чистильних засобів проводиться визначення рівня первинного біологічного розкладу аніонних, катіонних, неіоногенних поверхнево-активних речовин.