Визначення калорійності та поживної цінності харчових продуктів
Експериментальне визначення поживної цінності харчових продуктів проводиться з урахуванням потреб замовника шляхом визначення в продукті вмісту жирів, білків, вуглеводнів, клітковини, золи, вологи, спиртів, органічних кислот.
Калорійність харчового продукту визначається розрахунковим методом з урахуванням перевідних коефіцієнтів:
ПЕРЕВІДНІ КОЕФІЦІЄНТИ ДЛЯ РОЗРАХУНКУ КАЛОРІЙНОСТІ (ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ЦІННОСТІ):
- Вуглеводи (за винятком поліолів), 17 кДж/г - 4 ккал/г
- Білки, 17 кДж/г - 4 ккал/г
- Жири, 37 кДж/г - 9 ккал/г
- Спирт (етиловий спирт), 29 кДж/г - 7 ккал/г
- Органічні кислоти, 13 кДж/г - 3 ккал/г
- Клітковина, 8 кДж/г - 2 ккал/г